– Några tips för tillgänglighet med WordPress

Kolla denna länk

Då FS Data är ett WordPress-vänligt webbhotell så har vi kikat lite extra på tillgängligheten för WordPress.

WordPress är överlag rätt så tillgängligt. Det finns en användargrupp för tillgänglighet, bland utvecklarna av WordPress, som arbetar aktivt med denna fråga. Till nästa version av WordPress är ett flertal förbättringar av tillgängligheten planerade.

Det finns ett relativt stort antal teman för WordPress som är tillgänglighetsanpassade. WordPress egna standardteman, sedan 2013, hör även till dessa. Om du använder Genesis så kan vi även tipsa om det tillgänglighetsanpassade barntemat Utility Pro.

Notera att det inte räcker med att “bara byta tema” för att få en tillgänglig hemsida. Man behöver även anpassa dess innehåll.

Till sist finns även flera bra tillägg för tillgänglighet till WordPress. Här är några av dessa:

  • WP Accessibility. Detta tillägg rättar/lägger till ett antal funktioner för tillgänglighet på din WordPress-sida. Det ger dig även möjlighet att lägga in en funktion där besökare kan ändra kontrast/textstorlek på din hemsida vid behov. Rekommenderas!
  • Om du har formulär på din WordPress-sida så kan dessa tillgänglighetsanpassas via Contact Form 7: Accessible Defaults eller Gravity Forms – WCAG 2.0 form fields (beroende på vad du använder för tillägg).
  • Om du använder Genesis så rekommenderas även tillägget Genesis Accessible.

Funktionsnedsättningar– Avslutningsvis

Vi hoppas att det här inlägget kan bidra lite till en ökad förståelse för vikten av en mer tillgänglig hemsida. Ökad tillgänglighet är något som vi alla tjänar på. För vår egen del är vår hemsida ännu inte helt tillgänglighetsanpassad, men det kommer garanterat här framöver.

För mer läsning om tillgänglighet på webben kan vi varmt rekommendera ett besök hos Vägledning för webbutveckling.

Om du har fler tips om tillgänglighet som du vill dela med dig av i kommentarerna nedan så är vi väldigt tacksamma för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait